Branża gastronomiczna w ostatnim czasie również przechodzi liczne zmiany. Przede wszystkim wiele restauracji, czy innych gastronomicznych obiektów wypracowuje zysk, poprzez świadczenie usług cateringowych. Istotne jest, więc, jak je klasyfikować w ujęciu rachunkowym.
Usługi gastronomiczne to przygotowywanie pożywienia i jego wydanie Konsumentowi w danym miejscu, np. lokal restauracji. Usługi cateringowe wyróżnia zaś to, że jest to dostarczenie przygotowanych uprzednio posiłków we wskazane miejsce, poza obiekt gastronomiczny, np. do sali bankietowej, wybranego biura itp. Usługi cateringowe wyróżnia, więc element mobilności – dostarczenia posiłku we wskazane miejsce przez zamawiającego.
Analizując praktykę rozliczeniową oraz wytyczne Ministerstwa Finansów, zasadne jest odnotować, że zarówno
w przypadku usług gastronomicznych, jak i cateringowych dopuszczalne jest odpowiednio opodatkowanie 5% albo 8%. Przesłanką zastosowania jednej z ww. stawek podatkowych jest specyfika produktów żywieniowych, które stanowią przedmiot tej usługi. Innymi słowy:
Przykład. Bar X dostarcza swoim Klientom zarówno w ramach usługi cateringu, jak i serwuje w swoim lokalu własnoręcznie lepione, podawane na ciepło pierogi. Tej postaci usługi będą opodatkowane 8%. Bistro Y specjalizuje się jedynie w wydawaniu Klientom, jak i dowozie im do domu dań odgrzewanych, w postaci mrożonej albo w pasteryzowanych słoikach. Tej postaci usługa gastronomiczna oraz cateringowa może być opodatkowana 5% stawką.
Spodobał się artykuł? Zobacz też inne artykuły!